tirsdag 28. september 2010

Den multimodale eleven

Jeg tror jeg begynner å forstå at IKT-pedagogene ønsker å presse oss mot forandringens virvlende elv.  Dvs. der hvor mye er mulig, og der hvor vi ikke helt har kontrollen. Der hvor elevene også har en vesentlig del av styringen.  De ter vel det som skjer hvis vi åpner for en digitalt basert multikommunikasjon.  Jeg kan ikke si annet enn at det måtte ha vært moro å oppleve.  Men det er jo litt det vi opplever også i timen, når vi får spørsmål som ikke helt lå i den gata vi synes samtalen/læreprosessen bør gå.
Jeg må vel som lærer åpne for større samhandling mellom elevene (Hauge, Lund, Vestøl s 36).
Og i de ligger også at vi må åpne for å ta i bruk flere sider av oss selv - er det ikke der nøkkelen ligger??

onsdag 22. september 2010

En innsnevring av tema

Jeg er nok litt splittet i synet på IKT. Er kanskje redd for at utviklingen går for fort fram, og at mange elever ikke får nok støtte fordi lærerne ikke har kommet fram til en god pedagogisk anvendelse av verktøyet.  På den andre siden fasinerer IKT meg, og jeg forbløffes ofte over hvor raskt de unge lærerne, og det gjelder i sær de unge relistene, sjonglerer programmene.

Riktig brukt har IKT i skolen sine klare fordeler, og den forståelsen og ferdigheten vil jeg prøve å få spre både mellom lærerne og elevene.  Fordelen ligger både i den raske databehandlingen, men kanskje pedagogisk mest i kommunikasjonsmulighetene.  Jeg tror jeg vil arbeide mest med dette siste.
Leser nå Hauge, Lund, Vestøl: Undervisning i endring.  Der er det mange fine case som nettopp går på kommunikasjon, og jeg kan gjerne tenke meg å reflektere rundt det.

søndag 19. september 2010

Litt høyttenking

I dag er det 19. sept. og det er på tide å få litt mer kjøtt på beina.
Takk til dere som har kommentert det først innlegget.
Jeg vil nå i kveld bare kort notere ned noen tema jeg ønsker å finne ut mer om.

- Mye av IKT-aktiviteten på min skole er forandring av 1. orden.  Rett etter jeg kom tilbake fra Trondheim pratet jeg litt om blogg i kjemigruppa mi (Vg2), men responsen var ikke overveldende.  Heldigvis ble vi enige om å komme tilbake til ideen om en måned eller så.  Men det jeg altså er ute etter er å bygge opp et arsenal av små og store 2.ordens aktiviteter som virkelig kunne ha fått litt mer ut av disse maskinene.

- Jeg er litt frustrert over det meste av litteraturen.  På meg virker det som et hallelujakor for IKT i skolen, med liten forståelse for lærernes rettmessige behov for sunn skepsis. De aller fleste lærerne er åpne for dette nye verktøyet, men det må være riktig å spille på lag med både gamle og unge pedagoger. Det er heller ikke slik at alle unge er noen resere og lærerne noen trege innvandrere.  En slik beskrivelse skaper ikke noe iver hos skolefolk.

- Hvordan planlegge den gode spredningen mellom lærerne.  Det er ikke nok bare å kjøre noen korte kurs.  Det må følges opp på en systematisk måte - Hvordan gjøre det uten at en stakkars avdelilngsleder drukner i arbeid.

lørdag 4. september 2010

Da er vi i gang

Den digitale flodbølgen er også kommet langt opp i Østerdalen.  Skolene flommer over av bærbare PC-er.  For å avhjelpe litt på situasjonen prøver vi med en blogg.  Dette første innlegget er som en liten barkebåt å regne. Kapteinen på skuta har følesen av å være utstyrt med mørke solbriller og kvit stav, men med mot i brystet og tro på gode hjelpere underveis :-)

Hva tema skal bli er ennå uklart, men noe kommer vel etter hvert.